صفحه اصلی » مقالات » قوانین کار و بیمه » بیمه بیکاری

بیمه بیکاری

بیمه بیکاری چیست ؟

بیمه بیکاری چیست ؟ اگر فردی بدلیل اخراج ، پایان قرارداد و یا عواملی مانند ورشکستگی یا مشکلات اقتصادی کارگاه و از این دست مسائل اخراج شود و در مدت کوتاهی نتواند شغل مناسب را پیدا کند می تواند از بیمه بیکاری استفاده نماید. بیمه بیکاری مبلغی است که به صورت ماهانه به کارگر بیکار با توجه به شرایط خاصی پرداخت می‌شود. اگر نمی‌دانید که به چه افرادی بیمه بیکاری تعلق می‌گیرد و یا آن که بیمه بیکاری برای چند ماه به کارگر بیکار، پرداخت خواهد شد پیشنهاد می‌کنیم ادامه مقاله را مطالعه کنید تا اطلاعات جامع و کاملی در ارتباط با شرایط دریافت بیمه بیکاری و مبلغ آن کسب نمایید .

شرایط درخواست بیمه بیکاری

شرایط درخواست بیمه بیکاری به شرح ذیل می باشد :

  • فرد بیکار شده باید به شکل غیر ارادی کار خود را از دست داده باشد به طور مثال: کارفرما به هر دلیلی کارگر را حین و یا در پایان قرارداد اخراج نماید و تمایلی به ادامه همکاری با کارمند نداشته باشد.
  • لازم به ذکر است به افرادی که استعفا می دهند و به صورت ارادی شغل خود را از دست می دهند بیمه بیکاری تعلق نمی گیرد . چون یکی از شروط اصلی برقراری بیمه بیکاری غیرارادی بودن بیکاری می باشد.
  • لازم است بدانید که به بازنشستگان، مستمری بگیران و از کار افتادگان بیمه بیکاری تعلق نمی‌گیرد
  • کارمند برای دریافت بیمه بیکاری باید حداقل ۶ ماه قبل از بیکار شدن سابقه پرداخت حق بیمه داشته باشد.
  • برخی از بیمه شدگان بر اثر حوادث فورس ماژور مانند سیل، زلزله، آتش سوزی کارگاه بیکار می‌شوند. نیاز نیست که این افراد قبل از بیکار شدن یک سال سابقه بیمه داشته باشند. برای آنها بعد از بروز حادثه و بیکار شدن مبلغ بیمه بیکاری را پرداخت خواهند کرد.
  • ولی اگر بیکاری ناشی از اخراج و یا عدم تمدید قرارداد توسط کارفرما باشد کارمند می بایست در آخرین کارگاه حداقل یک سال سابقه بیمه داشته باشد.
  • مشاغل آزاد و افرادی که به صورت اختیاری خود را بیمه کرده‌اند در زمره افراد دریافت کننده بیمه بیکاری قرار نمی‌گیرند. به طور مثال فردی که شغل آزاد دارد و خودش را بیمه کرده است. در صورت بروز مشکل بیمه بیکاری به او تعلق نمی‌گیرد.
  • به اتباع خارجی در کشور ما بیمه بیکاری تعلق نمی‌گیرد. پس فرد مورد نظر نباید تبعه کشورهای دیگر باشد.
  • اگر کارگر فصلی در میانه فصل، بیکار یا اخراج شود مشمول دریافت بیمه بیکاری خواهد شد. به طور مثال فرد کشاورزی که برای برداشت محصول در فصل خاصی استخدام می‌شود اگر قبل از اتمام آن فصل و برداشت تمام محصولات اخراج شود بیمه بیکاری به او تعلق خواهد گرفت.
مراحل تشکیل بیمه بیکاری
مراحل تشکیل بیمه بیکاری

مراحل تشکیل پرونده بیمه بیکاری

هنگامی که کارگر اخراج می‌شود ۳۰ روز مهلت دارد تا مدارک خود را برای تشکیل پرونده به واحد کار، تعاون و رفاه اجتماعی ارائه نماید. ظرف این مدت، کارگر باید اعلام کند که توانایی انجام کار را دارد اما اخراج شده است تا بعد از انجام بررسی های لازم بیمه بیکاری به این فرد تعلق بگیرد.

اگر کارگر ظرف مدت ۳۰ روز نتواند مدارک خود را به واحد تعاون و رفاه اجتماعی ارائه دهد می‌تواند بعد از آن با ارائه عذر موجه ( مانند اسناد عمل جراحی و بیماری … )  و تائید هیأت حل اختلاف اداره کار تعاون و رفاه اجتماعی روند گرفتن بیمه بیکاری خود را پیگیری  کند  تا بعد از انجام بررسی‌های لازم بیمه بیکاری به فرد مورد نظر تعلق بگیرد

برای گرفتن بیمه بیکاری چه مدارکی لازم است

مدارک لازم برای تشکیل پرونده بیمه بیکاری بصورت عمومی وجود دارد که فرد بیکار شده باید آنها را به اداره کار تعاون و رفاه اجتماعی ارائه دهد به شرح ذیل می باشد :

  • کپی و اصل یک سال آخر قرارداد کار یا آخرین قرارداد یکساله که با کارفرمای خود بسته‌اید
  • اصل و کپی مدارک تحصیلی و یا فنی
  • اصل و کپی تمام صفحات شناسنامه
  • اصل و کپی کارت ملی
  • اصل و کپی گواهی کارت پایان خدمت ( فقط برای آقایان)
  • کپی صفحه اول دفترچه بیمه
  • نامه عدم نیاز کارفرما

برای گرفتن نامه عدم نیاز از کارفرما  لازم است شرایطی را بدانید؛ در این معرفی نامه کارفرما باید علت بیکار شدن ناخواسته کارگر را بیان کند. همچنین تاریخ بیکار شدن کارگر را باید در معرفی نامه ذکر نماید. اگر کارفرما کارگر را اخراج نکرده باشد تاریخ درج شده در این نامه باید زمان روز بعد از تاریخ پایان قرارداد باشد. همچنین این روز آخرین روز درج شده در لیست بیمه است.

به طور مثال: فرض کنید کارمند یک شرکت تبلیغاتی تا تاریخ 1401/12/29 قرارداد دارد. قرارداد او دیگر تمدید نمی‌شود. بدین ترتیب فرد برای گرفتن بیمه بیکاری اقدام می‌کند. هنگام نوشتن معرفی نامه از طرف کارفرما باید کارفرما در نامه قید کند که شرکت از تاریخ 1402/1/1 قرارداد کارمند را تمدید نکرده و نیازی به حضور او در مجموعه ندارد.

نحوه ثبت نام غیر حضوری بیمه بیکاری

درخواست غیر حضوری بیمه بیکاری

برای ثبت بیمه بیکاری می‌توانید با ورود به سامانه بیمه بیکاری درخواست خود را ثبت کنید. البته تمام ماجرا به اینجا ختم نمی‌شود و شما باید در مراحل آخر این روند، مدارک خود را به صورت حضوری ارائه دهید. برای ورود و ثبت نام در سامانه بیمه بیکاری می‌توانید از مشاورین دو امضا کمک بگیرید. برای دریافت مشاوره می توانید از صفحه ” دریافت مشاوره تلفنی

برای ثبت نام در این سامانه، کد ملی، کد بیمه کارگاه و شماره بیمه فرد مورد نیاز است. شماره بیمه شماره‌ای است که به شکل اختصاصی برای بیمه یک فرد در نظر گرفته می‌شود. در قسمت کد بیمه کارگاه نیز باید کد بیمه مکانی را بزنید که در ۳۰ روز گذشته در آنجا مشغول به کار بوده‌اید.

اگر این کدها را در اختیار ندارید باید به سایت تأمین اجتماعی مراجعه کرده تا آنها را بیابید. در این مرحله باید ۳ درصد حق بیمه بیکاری شما توسط کارفرما پرداخت شده باشد تا بتوانید به شکل غیر حضوری در سامانه ثبت نام خود را انجام دهید.

اگر می‌خواهید بدانید که ۳ درصد حق بیمه بیکاری چیست؟ باید بگوییم که ۳ درصد از مزد کارگر باید توسط کارفرما برای بیمه بیکاری به شکل ماهانه پرداخت شود.

هنگام ثبت نام در سامانه باید اطلاعات کارگاهی که در آن کار می‌کردید و علت بیکاری را مشخص کنید. یکی از نکات مهمی که باید به آن دقت کنید این است که استان و شهرستانی که انتخاب می‌کنید باید همان محلی باشد که کارگاه در آنجا حضور دارد و شما در آنجا کار می‌کردید.

در مراحل آخر نیز باید شماره حساب خودتان را جهت واریز بیمه بیکاری وارد کنید. اگر از ریز جزئیات ثبت نام غیر حضوری بیمه بیکاری مطلع نیستید و یا ممکن است گزینه را اشتباه وارد کنید پیشنهاد می‌کنیم برای آنکه بیمه بیکاری خود را با این اشتباهات از دست ندهید ثبت نام بیمه بیکاری خود را به متخصصان ما بسپارید برای ارتباط با ما اینجا کلیک کنید. همچنین ما می‌توانیم در خصوص شکایت از کارفرما یا کارگر نیز راهنمایی‌های لازم را به شما ارائه بدهیم. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه نیز می‌توانید به مقاله شکایت در اداره کار رجوع کنید.

مبلغ بیمه بیکاری چقدر است ؟

مبلغ بیمه بیکاری چقدر است

مبلغ بیمه بیکاری برای افراد متفاوت با یکدیگر فرق می‌کند. به طور کلی می‌توانیم بگوییم که مبلغ بیمه بیکاری ۵۵ درصد متوسط مزد روزانه کارمند می باشد. این مبلغ برای افراد متأهل به اندازه تعداد فرزندان و یا همسر به اندازه هر نفر، ۱۰ درصد افزوده می‌شود البته این مورد حداکثر تا ۴ نفر از افراد تحت تکفل امکان پذیر است!

به طور کلی مبلغی که برای بیمه بیکاری پرداخت می‌شود نباید از حداقل حقوق قانونی کارگر کمتر باشد. همچنین این مبلغ نیز نمی‌تواند از ۸۰ درصد مزد روزانه کارگر بیشتر باشد.

فاصله بین دو بیمه بیکاری چند سال است

لازم است بدانید که فاصله میان دو بیمه بیکاری در قانون ذکر نشده است! در واقع هر زمان که کارگر به شکل غیر ارادی بیکار شود بیمه بیکاری به او تعلق می‌گیرد و حداقل یا حداکثر فاصله میان پرداخت بیمه بیکاری تعیین نشده است

عواقب گرفتن بیمه بیکاری

مدت زمانی که شما بیمه بیکاری دریافت می‌کنید جزو سابقه بیمه شما حساب می‌شود. پس اگر نگران کسری و یا قطع شدن سابقه بیمه هستید، می‌توانید از بیمه بیکاری استفاده کنید. البته زمان گرفتن بیمه بیکاری مزایایی مانند عیدی یا پاداش برای کارگر بیکار شده در نظر گرفته نمی‌شود.

همچنین اگر بیمه بیکاری دو سال آخر قبل از بازنشستگی به فرد تعلق بگیرد از آن جایی که حقوق بازنشستگی بر اساس مبلغ دو سال آخر حساب می‌شود و مبلغ بیمه بیکاری کمتر از مبلغ حقوق در کارگاه است به این ترتیب حقوق بازنشستگی فرد کاهش پیدا می‌کند! پیشنهاد می‌کنیم تلاش خود را به کار بگیرید که دو سال آخر بازنشستگی را از بیمه بیکاری استفاده نکنید.

جدول بیمه بیکاری 1402

جدول بیمه بیکاری 1402 به صورت ذیل می باشد :

سابقه پرداخت حق بیمه مدت زمان دریافت مقرری بیمه شدگان مجرد مدت زمان دریافت مقرری بیمه شدگان متاهل و متکفل
از 6 ماه تا 24 ماه شش ماه دوازده ماه
از 25 ماه تا 120 ماه دوازده ماه هجده ماه
از 121 ماه تا 180 ماه هجده ماه بیست و شش ماه
از 181 ماه تا 240 ماه بیست و شش ماه سی و شش ماه
از 241 ماه به بالا سی و شش ماه پنجاه ماه

مدت زمان استفاده از بیمه بیکاری

مدت زمان استفاده از بیمه بیکاری بر اساس سابقه پرداخت حق بیمه کارمند یا کارگر مشخص و پرداخت می گردد و نکته ی مهمی که لازمست بدانید هیچ محدودیتی در تعداد دفعات دریافت بیمه بیکاری ندارید .

افرادی که امکان دریافت بیمه بیکاری ندارند

افرادی که نمی توانند از بیمه بیکاری استفاده نمایند :

  1. افرادای که از کار افتاده هستند
  2. افرادی که بازنشسته اند و از سازمان تامین اجتماعی مستمری دریافت می کنند
  3. اتباع خارجی
  4. صاحبان حرف و مشاغل آزاد
  5. بیمه شدگان اختیاری یا خویش فرما

سخن آخر درباره بیمه بیکاری

سعی کردیم شرایط بیمه بیکاری و اطلاعات مفیدی در ارتباط با آن را در این مقاله برای شما بیان کنیم. با توجه به این اطلاعات احتمالاً خواهید فهمید که بیمه بیکاری در چه صورت به کارگران تعلق می‌گیرد و یا حدوداً می‌دانید که مبلغ آن برای کارگران متفاوت به چه صورت محاسبه خواهد شد.

بیمه بیکاری از جمله مزایای است که قانون برای کارگرانی که به صورت غیرارادی کار خود را از دست می‌دهند تعیین کرده تا آسیب زیادی نبیند. شما نیز می توانید برای گرفتن بیمه بیکاری خود اقدام کنید. اگر از روند دریافت آن مطلع نیستید و یا آن که میخواهید ثبت نامتان به درستی انجام پذیرد پیشنهاد می کنیم با مشاورین ما در ارتباط باشید.

خرید کتاب دو امضا