شکایت از کارفرما بابت بیمه
- حقوق و دستمزد, قوانین کار و بیمه
- ایمان دانشگر | مدیر محتوا
شکایت از کارفرما بابت بیمه نکردن کارگر
طبق قانون کار، هنگامی که کارگردر یک کارگاه استخدام میشود کارفرما موظف است او را نزد سازمان تامین اجتماعی بیمه کند.
بیمه تأمین اجتماعی، از قواعد آمره میباشد. شاید برخی گمان کنند که بیمه فواید زیادی برای آنان ندارد و حتی برخی از کارگران هنگام استخدام از کارفرمای خود میخواهند تا برای آنها بیمه رد نکرده و مبلغ بیمه را جداگانه به حساب کارگر واریز کند. کارفرمایان باید متوجه عواقب این کار باشند که البته اغلب کارفرمایان به دلیل غیرقانونی بودن این کار، از انجام آن امتناع میورزند و همواره کارگران را نزد سازمان تامین اجتماعی بیمه میکنند. لازم است کارگران بدانند که اگر نزد سازمان تامین اجتماعی بیمه نشوند نمی توانند از خدمات این سازمان از جمله حقوق بازنشستگی، بیمه بیکاری یا استعلاجی استفاده نمایند. در ادامه مقاله توضیحات بیشتری را در این زمینه ارائه میدهیم
فهرست مطالب
همانطور که در قبل نیز اشاره کردیم کارفرما باید اسم کارگر را جزو لیست بیمه تأمین اجتماعی خود قرار دهد. در صورتی که کارفرما برای کارگر و کارمند خود بیمه تأمین اجتماعی رد نکند کارگر میتواند فرایند شکایت از کارفرما بابت بیمه نکردن را در پیش بگیرد. لازم است بدانید که در ماده ۱۴۸ قانون کار، قانونگذار ردکردن بیمه را برای کارگران توسط کارفرما اجباری میداند. قانونگذار این ماده را برای حمایت از کارگران تعیین کرده است.
اغلب کارفرمایانی که از بیمه نکردن کارگران و کارمندان خود امتناع میورزند دلایل توجیهکنندهای نزد خود دارند؛ از جمله این دلایل میتوانیم به نداشتن مجوز کارگاه اشاره کنیم. در واقع اگر کارفرما کسبوکاری را بدون مجوز راه بیندازد قطعاً برای ردکردن بیمه کارگران و کارمندان خود دچار مشکلات عدیده ای خواهد شد.

تعدادی از کارفرمایان نیز گمان میکنند که بیمه یک هزینه اضافی بهحساب میآید و به همین دلیل برای صرفهجویی در هزینههای خود با کارگران توافق میکنند که برای آنها بیمه رد نشود گاهی اوقات نیز این مطلب را در قرارداد قید میکنند. چنین قراردادی اصلاً پایه و اساس قانونی ندارد؛ چرا که ردکردن بیمه برای کارگران از جمله الزامات کارفرمایان به حساب میآید. حتی اگر کارگر قراردادی را امضا کند که در آن نوشتهشده باشد حق بیمه نمیخواهم یا حتی در دفترخانه اسناد رسمی نیز تعهد دهد بابت حق بیمه طلبی از کارفرما ندارد و با رضایت او کارفرما نزد سازمان تامین اجتماعی بیمه ثبت نکند باز هم بیمه تأمین اجتماعی به او تعلق میگیرد و کارفرما موظف است اسم او را جزو لیست بیمه ثبت کند.
برخی کارفرمایان بر این باورند با عدم ثبتنام کارگر در لیست بیمه او نمیتواند به اداره کار شکایت کند و مدرک مستدلی برای اثبات رابطه ی کارگری و کارفرمایی ندارد در صورتیکه کارگر با پرینت واریز حقوق و یا شهادت گواهان می تواند ثابت کند نزد کارفرما کار کرده است.
اغلب کارفرمایانی که از بیمه نکردن کارگران و کارمندان خود امتناع میورزند دلایل توجیهکنندهای نزد خود دارند؛ از جمله این دلایل میتوانیم به نداشتن مجوز کارگاه اشاره کنیم. در واقع اگر کارفرما کسبوکاری را بدون مجوز راه بیندازد قطعاً برای ردکردن بیمه کارگران و کارمندان خود دچار مشکلات عدیده ای خواهد شد.
شکایت از کارفرما بابت بیمه بیکاری
موارد بسیاری وجود داشته است که کارفرما قبل از تمامشدن قرارداد کار، کارگر خود را اخراج کرده است. در این شرایط کارگر ۳۰ روز مهلت دارد تا به اداره کار، بیکاری خود را اعلام نماید. درصورتیکه اخراج بیدلیل توسط کارفرما انجام شود کارگر میتواند ظرف مدت ۳۰ روز بعد از اخراج به اداره کار شکایت کند تا بررسیهای لازم صورت بگیرد
در رابطه با بیمه بیکاری نیز میتوانیم بگوییم که علاوه بر اخراج، به دلیل اتمام قرارداد، بر اثر حوادثی مانند سیل یا بیماریهایی مانند ویروس کرونا نیز بیمه بیکاری به افراد بیکار شده تعلق میگیرد.

شرایط کلی برای دادن بیمه بیکاری به کارگر وجود دارد که از جمله مهمترین آنها میتوانیم به داشتن سابقه ششماهه بیمه تأمین اجتماعی اشاره کنیم. البته اگر خروج کارگر از کار بهدلیل اخراج نباشد و حوادثی مانند آتشسوزی سبب بیکاری شده باشد در صورت داشتن حتی سابقه یکروزه تأمین اجتماعی نیز بیمه بیکاری به کارگر بیکار تعلق میگیرد. اما در ارتباط با اخراج باید حداقل از شش ماه قبل برای فرد مربوطه بیمه تأمین اجتماعی ردشده باشد.
افرادی بیمه بیکاری میگیرند که مشمول قانون کار و بیمه تأمین اجتماعی میباشند. بهطور مثال به افرادی که در استخدام دولت و قوانین خاص استخدامی هستند بیمه بیکاری تعلق نمیگیرد.
مستمریبگیران، بازنشستگان و از کارافتادگان کلی نیز مشمول دریافت بیمه بیکاری نمیشوند. لازم است بدانید که بیمه بیکاری برای مدت معینی به کارگر تعلق میگیرد. همچنین هرچه قبل از اخراج زمان بیشتری برای کارگر بیمه ردشده باشد مدت بیشتری میتواند از بیمه بیکاری استفاده نماید.
در رابطه با بیمه بیکاری نیز میتوانیم بگوییم که علاوه بر اخراج، به دلیل اتمام قرارداد، بر اثر حوادثی مانند سیل یا بیماریهایی مانند ویروس کرونا نیز بیمه بیکاری به افراد بیکار شده تعلق میگیرد.
فرمول محاسبه بیمه بیکاری

شکایت از کارفرما بابت بیمه و حقوق

شکایت از کارفرما به علل گوناگونی انجام میپذیرد. گاهی اوقات کارفرمایی به دلایل متفاوت، حقوق کافی را به کارگر پرداخت نمیکند و یا بیمه کارگر را بهصورت کامل رد نخواهد کرد. در این صورت کارگران میتوانند از کارفرما برای پرداخت حق بیمه و مابهالتفاوت حقوق خود شکایت کنند.
بسیاری از افراد میخواهند بدانند که نمونه متن شکایت از کارفرما بابت بیمه چگونه است. تنظیم متن شکایت کارگر کار آسانی نیست. باید فردی که در این زمینه از مهارت و تجربه کافی برخوردار است تنظیم متن را انجام دهد. پیشنهاد میکنیم تنظیم متن شکایت را به افراد متخصص بسپارید تا به بهترین نحو ممکن شکایت شما انجام پذیرد و و به نتیجه دلخواه خود برسید!
نحوه شکایت از کارفرما بابت بیمه
برای پرداخت حق بیمه معوقه دو راه پیش رویتان قرار دارد:
- مطالبه حق بیمه واریز نشده با مراجعه به سازمان تأمین اجتماعی و تکمیل فرم اعتراض به سوابق
- مطالبه حق بیمه معوقه از طریق شکایت از کارفرما به اداره کار

مطالبه حق بیمه معوقه در تأمین اجتماعی
تکمیل فرم اعتراض به سابقه در سامانه تامین اجتماعی و بررسی سابقه توسط سازمان تامین اجتماعی یکی از راههای مطالبهی حق بیمه معوق میباشد. در این حالت کارگر میتواند با در دست داشتن مدارکی مانند قرارداد کاری، فیش حقوقی و غیره نسبت به پرداخت حق بیمه معوقه (که کارفرما موظف به پرداخت آن است) اقدام کنند. پس از تأیید مدارک توسط سازمان بیمه و صدور رأی، در مهلتی که برای کارفرما مشخص میشود، وی موظف به پرداخت حق بیمه معوقه خواهد بود. پس از پرداخت، حق بیمه کارگران در سوابق بیمه تأمین اجتماعی آنها لحاظ خواهد شد.
مطالبه حق بیمه معوقه دراداره کار
فرآیند مطالبه بیمه معوقه از طریق اداره کار، راه سریعتری است تا بهحق خود برسید. اگر بتوانید در اداره کار سابقهی کار خود را ثابت کنید سازمان تامین اجتماعی موظف به اجرای رای اداره کار و ثبت حق بیمه معوق می شود.
این روش بسیار بهتر و مطمئن تر از تکمیل فرم سابقه در سازمان تامین اجتماعی می باشد.
شما میتوانید از طریق اداره کارعلیه کارفرمای خود طرح دعوی کنید و پس از آماده کردن مدارک موردنیاز باید در جلساتی که توسط اداره کار تعیین میشود شرکت نمایید.
هیات های تشخیص و حل اختلاف اداره کار با برگزاری چند جلسه و با توجه به مدارک و مستندات دو طرف، در صورت تأیید صحت اطلاعات ارائه شده از سوی کارگر، رای بر احراز سابقه ی کارگر می کند و کارفرما را محکوم به پرداخت حق بیمه می نماید.
کارگر نیز با اجرای رای اداره کار در سازمان تامین اجتماعی و دریافت حق بیمه ماههای معوقه ، سابقه ی بیمه ی کارگر را اصلاح می نماید.
مطالبهی حق بیمه مشمول مرور زمان نمی شود
هر زمانی که متوجه شدید سابقه بیمه بهصورت کامل برای شما ثبتنشده است میتوانید سابقه خود را مطالبه نمایید و این موضوع مشمول مرور زمان نمیشود. برخی افراد هستند در زمان بازنشستگی متوجه میشوند حق بیمهی آنها ناقص بوده و برخی کارفرماهای قدیمی حق بیمهی آنها را به سازمان تامین اجتماعی اعلام نکردهاند. لذا هر زمان که متوجه نواقصی در سابقهی بیمهی خود شدند میتوانند به اداره کار مراجعه و برای سابقه بیمه شکایت خود را مطرح نمایند.

مراحل شکایت از کارفرما بابت بیمه معوقه در اداره کار
- وارد سایت جامع اداره کار به آدرس gov.ir شوید و ثبت نام کنید.
- فرایند احراز هویت را بهصورت آنلاین در سایت done.ir انجام دهید.
- پس از احراز هویت، از قسمت خدمات سامانه، گزینه ثبت دادخواست بدوی را انتخاب نمایید.
- پس از تکمیل فرم و ارسال آن، اداره کار برای تعیین وقت جلسه اقدام خواهد کرد و زمان و مکان جلسه شکایت از کارفرما بابت بیمه به شما اعلام خواهد شد.
- جلسه بهصورت حضوری و با حضور کارشناسان و نمایندگان اداره کار برگزار خواهد شد؛ پس از جلسه کارشناسی، رأی صادر شده و به طرفین ابلاغ میشود.
مدارک لازم برای درخواست حق بیمه معوقه
- مدارک هویتی
- قرارداد کاری یا کپی آن
- پرینت بانکی یا هر سندی که دلیلی بر دریافت حقوق و مزد از سوی کارفرما باشد.
- ارائه مدارکی مانند لیست، کارت یا نرمافزار حضور و غیاب که اثبات کننده حضور شما در محل کار باشد.
- شهادت شاهدان
- هر دلیل و مدرکی دال بر ادعای اشتغال کارگر
“تمامی مدارک باید ضمیمه پرونده شده و بههمراه لایحه دفاعیه به مرجع رسیدگی ارائه شوند.”
چند نکته مهم
- کارگر میتواند در زمانی که کارگاه تعطیل شده و یا کارفرما فوت کرده هم حقوق خود را برای پرداخت بیمه معوقه مطالبه نمایید.
- بدون شکایت یا با پرداخت هزینه بیمه بهصورت شخصی نمیتوانید مسئله را حل کنید.
- مطالبه حق بیمه معوقه جز با شکایت و مراجعه به سازمان تأمین اجتماعی و یا اداره کار میسر نیست.
- همانطور که پیشتر ذکر شد، در صورت شکایت و اعلام حکم به نفع کارگر، کارفرما علاوه بر پرداخت حق بیمه جریمه سنگینی هم باید بپردازد.
- ارائه مدارک و اسنادی دقیق و قابلاستناد به سازمان تأمین اجتماعی و اداره کار از ضروریات است؛ در صورت وجود مدارک کافی، روند صدور رأی نهایی با سرعت بیشتری انجام خواهد گرفت.
- کارمند و کارفرما 15 روز مهلت دارند که به رأی صادره اعتراض کنند.
- اگر کارگر یا کارفرما به رأی کارشناس اداره کار اعتراض داشته باشند، جلسه حلاختلاف بهعنوان آخرین جلسه شکایت از کارفرما برای بیمه تشکیل خواهد شد.
- شکایت از کارفرما بابت پرداختنکردن حق بیمه، هیچگونه محدودیت زمانی ندارد؛ بنابراین حتی اگر چند سال گذشته باشد، میتوانید برای گرفتن حقوحقوق خود اقدام کنید .
- ذکر این نکته ضروری است که حتی بعد از مرگ کارگر یا کارمند، وارثهای او میتوانند برای احقاق حق کارگر، از کارفرما بابت بیمه شکایت کنند.
- در صورت حضور نداشتن کارفرما در جلسه حضوری شکایت، جلسه دیگری با عنوان تشخیص و شکایت از کارفرما ۲ هفته بعد تشکیل خواهد شد.
- شکایت از کارفرما بدون قرارداد مراحل رسیدگی متفاوتی دارد و زمان رسیدگی هم طولانیتراست.
نتیجه گیری
در این مقاله صفر تا صد شکایت کارگر از کارفرما بابت بیمه را برایتان شرح دادیم. همچنین گفتیم که در چه صورت کارگر میتواند برای بیمه از کارفرما شکایت کند و یا آنکه کارفرما در چه شرایطی مستلزم پرداخت جریمه برای رد نکردن بیمه کارگران میشود. با مطالعه این مقاله اطلاعات مفیدی در ارتباط با حقوق کارگر در اختیارتان قرار گرفت. پیشنهاد میکنیم اگر کارگر هستید و میخواهید در مکان جدیدی استخدام شوید حتماً دقت کنید تا پرداخت حق بیمه در قرارداد شما قید شده و کارفرما برای شما به اندازه کارکردتان بیمه رد کند. اگر در ارتباط با شکایت از کارفرما به مشکل برخوردید میتوانید پیگیری روند شکایت را به متخصصان ما بسپارید. برای ارتباط با ما می توانید از طریق شماره تلفن 09126750838 تماس حاصل نمایید.



سوالات متداول :
بله، طبق ماده 148 قانون کار، بیمه کردن کارگران از الزامات قانونی کارفرمایان است. این قانون برای حمایت از حقوق کارگران تدوین شده است.
کارگر میتواند به اداره کار شکایت کند. کارفرما موظف خواهد شد علاوه بر پرداخت حق بیمه معوقه، جریمه نیز بپردازد.
خیر، چنین توافقی اعتبار قانونی ندارد. حتی اگر کارگر متعهد شود که حق بیمه نمیخواهد، کارفرما همچنان موظف است او را بیمه کند.
برای شکایت از کارفرما بابت بیمه نکردن، میتوانید به سایت اداره کار مراجعه کنید، احراز هویت انجام دهید و دادخواست خود را ثبت کنید. پس از بررسی مدارک، رأی نهایی صادر خواهد شد.
کارگر میتواند با ارائه مدارکی مانند قرارداد کاری، فیش حقوقی، پرینت واریز حقوق یا شهادت شهود، رابطه کارگری و کارفرمایی خود را ثابت کند.
خیر، مطالبه حق بیمه معوقه مشمول مرور زمان نمیشود و کارگران میتوانند در هر زمان که متوجه نقص در سوابق بیمه خود شوند، اقدام کنند.
برای دریافت بیمه بیکاری، کارگر باید حداقل شش ماه سابقه بیمه داشته باشد. در موارد استثنایی مانند حوادث طبیعی، حتی با یک روز سابقه نیز بیمه بیکاری تعلق میگیرد.
خیر، کارگر در صورت اخراج بیدلیل میتواند ظرف 30 روز به اداره کار شکایت کرده و برای دریافت بیمه بیکاری اقدام کند.
مدارک لازم شامل مدارک هویتی، قرارداد کاری، پرینت واریز حقوق، گواهی حضور و غیاب، و شهادت شهود است.
کارگر همچنان میتواند برای مطالبه بیمه معوقه به اداره کار یا سازمان تأمین اجتماعی مراجعه کند.
کارگر یا کارفرما میتوانند ظرف 15 روز پس از صدور رأی به آن اعتراض کنند. در این صورت، جلسه حل اختلاف برگزار خواهد شد.